free hit counter javascript
Rijeka, 10. ožujak 2022.

Miranda Đaković, utemeljiteljica i glazbena voditeljica PUTOKAZA:Dragi PUTOKAZI,

Na kraju našeg zajedničkog putovanja želim s vama podijeliti neke misli i osobno vam se zahvaliti.

PUTOKAZI 22. veljače 22. godine prestaju s radom.

Željela bih se vratiti na početak, pa će i ovaj „kraj“ biti prirodan. Sve oko nas je u mijeni, sve je dio nekog ciklusa, manjeg ili većeg, primjetljivijeg ili skrivenog.

Na sve nas zajedno, na PUTOKAZE, nikad nisam gledala kao pozornicu bilo kakvog dokazivanja ili natjecanja.

PUTOKAZI niti su nastali, niti će nestati. Naprosto smo se prepoznali u jednom trenutku, kojeg smo svi od nas, prepoznali kao svoje vrijeme, odnosno naše vrijeme.

Život se mijenja. Pustimo onu toplinu, žar, mladenaštvo i ljubav, sve nemirne iskre, poeziju i nastup, zajedništvo i sreću, zadržati tek u svojim sjećanjima. Novo vrijeme daje priliku novim energijama, nekim novim putokazima da osjete da je to baš njihovo vrijeme i pronađu samo svoj put u tome.

I u tome je jednostavnost svega onog što zovemo običnim životom.

Iz dubine duše Hvala vam, svakome od vas, svakoj Osobici, svakomu iskazu energije kojim ste zauvijek utkali u biće koje poštuju i vole. Hvala. Doći će trenuci u kojima ćemo se okupiti i barem na (te) taj dan(e) vratiti nam osjećaj da sve to imalo je smisla.Saša Ostojić, kreator energijskih misli iz sjene i grafički oblikovatelj više projekata:

Dvadeset i drugog veljače 1984. godine osnovani su 'Putokazi'. Neopisiva sveukupnost mladosti od gotovo pet stotina Duša, koja je pjevala za nas često prizivajući utopističke svjetove zaboravljenih dobrih ljudi. Njihova pjesma nikada nije bila tek ugodom za nepretenciozni background života. 'Putokazi' se nikada nisu htjeli svidjeti predvidljivom sigurnošću doživljaja. Bili su posve svoji, najčešće nepravedno pogurani na margine naše ugode. Miranda Đaković jest bila njihov pokretač i motor, ta esencija energije s povremenim izbojima koji su brusili jasan tijek. Ostavila je, uz sve pjevače i suradnike, golem opus posut s preko tisuću javnih nastupa, brojnim projektima i nagradama. No, ostavila je i ono najvažnije – nešto dobro, toplo i pulsirajuće, što je postalo najdubljom svojinom svakog onog koji je na bilo koji način, pa i nakratko, bio 'putokazom'.

Na dan osnutka, 22.2.2022. godine, nadnevak prepun simbolički 'zaokuženih' dvojki, u 38. godini službenog postojanja, 'Putokazi' na svom vrhuncu djelovanja - prestaju s radom. Na marginama sve one društvene i okolišne nepravde, ignoriranja, prosudbenih licemjerja i svega onoga što ih je guralo u ništavilo tijekom dugog razdoblja postojanja, ne treba ponirati u patetične rečenice žalovanja za propuštenim i izgubljenim. Ipak, treba zabilježiti. Trebali su biti hrvatskim i gradskim 'brendom', a nisu. Trebali su biti posebno uvršteni u neke od šest stotina projekata prigodom EPK-2020 u Rijeci, a nisu. Tek su, u posljednjoj godini postojanja, tiho 'kriknuli' s off-projektom 'nema nas'. Sve to sada više nije važno. Naposlijetku, ostaje sjećanje na prekrasne trenutke, kao i potpuni mir bez imalo gorčine.

'Putokazi' su bili fascinantan predstavnik vremena, s cvjetovima mladosti koji su uvijek iznova propupali iz pepela, uzdižući se ljepotom stila, porukama kroz pjesme i sveukupnim profesionalizmom. Oni su doista bili ispred našeg vremena, pravim 'putokazima' u raskružju života. Stoga, njihov 'kraj' i nije stvaran. Brojni zapisani diskografski projekti zauvijek će se ispotiha uvlačiti u radijski eter, sve dok tog medija bude uopće bilo. Neki će 'novi klinci' otkrivati pojedine vrhunce, kao i neke zaboravljene pjesme jakih čuvstava. Konačno, nitko nikada u našoj glazbi nije pjevao o smrti takvom uzvišenom ljepotom, kao što je to autorskom poetikom ostvarila Miranda Đaković na posljednjem diskografskom projektu 'Meandri'. Povremeno će naš gradski muzej organizirati neku izložbu koja će izabranim iskrama iz darovane baštine 'Putokaza' pogoditi naše srce. Istovremeno, 'don't look back, my son', taj epski Baeurov 'ne osvrći se sine', slijed je utisnut u razum. Jer, svi smo mi tek dijelom većih kruženja u kojima je kraj prirodni slijed.

'Putokazi' su bili igrom, čistom energijom, kreacijom, nesputanošću misli preko rubova. Dugogodišnja suradnja i prijateljstvo s Mirandom i 'Putokazima', proistekli su iz istovrsnih pogleda na svijet i ostvarenja one samododijeljene uloge, kojom nastojimo ispuniti prostore vlastita smisla. Bilo je inspirativno, novootkrivajuće i lijepo. U sjećanju ostaje odraz razvučenih usana u blagi osmijeh i tople slike koje se projeciraju na unutrašnjost kapaka, kao kada zažmirimo pred jakim svjetlom. Sve dobro ostaje zauvijek pohranjeno u svevremenu i sveprostoru Zemlje Mu. Iza 'Putokaza' ostaju putokazi.Igor Dobranić, stilist projekta „Meandri“:

Teško je ukratko opisati zašto su Putokazi za mene putokazi.

Vraćajući se sjećanjima na kraj 80-tih, početak 90-tih pa sve do posljednjeg albuma na kojem smo surađivali, Putokazi su oduvijek bili drugačiji, kako glazbeno, tako i vizualno. Hrabrost u promjenama koju su pokazali svakim albumom; glazbom i likovnim identitetom, hrabrila je i mene na kreativnom putu kroz modno odrastanje i školovanje. Koncept Putokaza; avangardni video spotovi, kostimi, bili su inspiracija. Oni su vise od glazbe koju su interpretirati savršeno. Oni su art performeri. Apsolutno jedinstveni i nedodirljivi.

Zatvorivši kreativni krug od punih 38 godina Putokaza, Miranda Đaković je ostavila neusporedivo glazbeno i vizualno nasljeđe, kojeg sam bio (mali) dio, ali koji ima posebno važno mjesto na mom kreativnom putu.

Izvrsnost, preciznost, vrhunska kreativnost i izvedba nemaju rok trajanja. Putokazi su to dokazali, potvrdili, i ostavili nam svima u ‘virtualno’ nasljeđe za uživanje u jednoj neponovljivoj i unikatnoj glazbeno- vizualnoj priči. Krug je zatvoren. Glazba Putokaza živi.Žak Valenta, koreograf i redatelj nekih od video uradaka:

Putokazi su dio mene. Moj put s Putokazima počeo je dalekih 80 tih najprije kao člana zbora, nakon čega je vrlo brzo prerastao u koreografsku i redateljsku suradnju s nekoliko generacija Putokaza kroz više od tri decenije, a sve u participaciji u kolektivu i razvoju zdravog osjećaja za socijalnost i poticanje kreativnog izražavanja kroz scensku umjetnost i glazbu.

Teško bi bilo izdvojiti što ostaje u sjećanju, brojni glazbeno-scenski projekti zabilježeni na DVD izdanjima, nastupima uživo, snimanjima TV emisija i video spotova, Eurosong, uvijek iznimno profesionalne probe, kreativne diskusije, eksperimentiranje. Možda najvažnije, brojna prijateljstva koja traju već decenijama i vjerojatno trajat će dok smo živi.

Kuda god me put vodio, nosim Putokaze kao važan i vrijedan dio svog puta s kojim se ponosim.Elvis Stanić, glazbeni producent i aranžer albuma „Zemlja“, skladatelj albuma „Nova Zemlja“:

Period suradnje s Putokazima bio je najkreativniji dio moje karijere, etno opus Zemlje i Nove Zemlje ostati će, vjerujem uvijek zabilježen kao nešto, čega do Putokaza, nije bilo u glazbenom izričaju naših prostora. Ono što je mene najviše nadahnulo u radu s Putokazima bio je onaj nevjerojatan timski rad, doslovno, jedan za sve, svi za jednog, što nisam nikad kasnije doživio. U tom nadahnutom, finom, a uvijek i vrlo dinamičnom glazbenom i umjetničkom okruženju, stvarala se najljepša glazba onog vremena, pjesme koje su ostavila duboki emotivni trag generacijama u naslijeđe. Putokazi su za mene jednostavno dio jedne predivne i neponovljive vilinske priče.

Iztok Turk, glazbeni producent i aranžer albuma „Mjesec“, „Porculan“ i „Meandri“:

S Putokazima me je zadnjih 17 godina družilo traženje nekih novih prijema u stvaranju glazbe. Uvijek smo davali prednost autentičnosti zvuka pa je to bio slatki izazov za moju kreativnost. Nedostajat će mi mili glasovi institucije koja je proizvela toliko vrhunskih izvođača i tonu odlične muzike.

Ali, kao što je rekao Jim Morrison, kad se put završi otvara se novi put.Goran Časni, tonski ozvučivač svih glazbeno scenskih događaja i brojnih koncerata od početka:

Raditi za Putokaze tehničku podršku bilo je iznimno stresno jer se uvijek balansiralo na samoj granici mogućnosti tehničke opreme i često upitne ekonomske isplativosti. Poslije svakog projekta rekao sam nikad više, a onda prihvatio sljedeći bez oklijevanja. I nije riječ o Stockholmskom sindromu nego težnji prema izazovima i učenju. Mnogo toga isprobano i usavršeno sa Putokazima kasnije je postalo moja prednost u odnosu na konkurentske usluge. Njihov prestanak rada, iako očekivana, tužna je vijest, ne samo zato što završava jedna lijepa priča, nego u trendu prosječnosti i surogata, na vidiku nema nikoga nalik na izvrsnost Putokaza. Nadam se da ću jednog dana ponovo pokušavati ostvarivati ideje s ruba nemogućeg, istinske umjetnice i perfekcionistice Mirande Đaković.Angela Jeličić Krajcar, članica Putokaza, 1990.-1993.:

Putokazi su me privukli zbog prekrasnog pjevanja i odlične vibre, od prvog trenutka osjećala sam se kao da sam došla doma, među mlade, talentirane i duhovite ljude koji uživaju u glazbi i vole ljude. Takvo se bogatstvo rijetko nalazi, a Miranda je svojim trudom i žrtvom to znala okupiti i održati. Putokazi su i jedno doista vrhunsko glazbeno iskustvo: za mladog čovjeka jedinstvena prilika za učenje kroz suradnju s odličnim glazbenicima, koreografima, kostimografima. Rad Putokaza na glazbi iz musicala bio je jedinstven u Hrvatskoj početkom devedesetih. To je bio naš mali Broadway. Neizostavno, bila je iznimna čast biti prvi predstavnik Hrvatske na Eurosongu i tako ispisati jednu stranicu povijesti. S prolaskom vremena, sve je jasnije dostojanstvo i, rekla bih, čistoća cijele te priče. Ja sam doista uživala u pjevanju, kreativno postavljenim višeglasjima, tako da su za mene i probe i koncerti bili prava hrana za dušu. A osim dragocjenog glazbenog iskustva, u sjećanju iznad svega ostaju - ljudi, prekrasni glasovi i naša povezanost koja se pretače u glazbu života, tu smo i danas jedni za druge.

Teolog sam po struci, godinama sam djelovala kao profesor i predavač, a zadnjih godina sam zašla i u novinarske vode. No, moj život, između Istre, Rijeke i Rima, uvijek je bio prožet glazbom, kojom se i danas povremeno bavim. Putokazi su me odredili i u tom smislu - jer su mi postavili jedan standard, i pružili mrežu ljudi i suradnika na koje se čovjek uvijek može osloniti. Lijepo je povezivati stare i nove glazbene priče, jer zajedničkim muziciranjem, pjevanjem, čovjek se oplemenjuje i duhovno raste u intuiciji kako smo svi mi - jedno.Antonia Svetina, članica 2012.-2022.:

Još uvijek, čak i kad je informacija odaslana u svemir, ne doživljavam potpuno kraj. U svojoj glavi ja sam i dalje na pauzi i kad tad će stići neki mail s datumima zbog kojeg ćemo 6 dana usklađivati smjene, obitelji, obveze, nas 7 potpuno različitih bića i sudbina, i uvijek nekako - uspjeti. Još uvijek mislim da ćemo ušetati na 7. kat HKD-a i da će Miranda bez previše objašnjenja početi svirati nove melodije, a mi ćemo se pogledavati jer ćemo znati da su one obećanje još barem 3 godine rada i predanja. Ali eto, danas, 22.2.2022., na najposebniji datum u posljednjih nekoliko tisuća godina, stotine srca okrhnuto odzvanjaju u svemiru. Stotine duša koje su cirkulirale energijom Putokaza svih ovih godina, koje su živjele u toj kući bez vrata i krova, u kutku od snova. Ali kako jedan takav koncept uopće može imati kraj? Ako se ne uspinjem svaki tjedan prema sedmom katu, ako ne upisujem datume u kalendar, ako ne vidim svojih 7 različitih bića više nego što mamu vidim - prestajem li biti Putokazom? Nikada. To, nikada. Jer ta energija koju smo stvorili, koju smo osjetili svi, bili ondje 3 mjeseca, 3 godine, ili 12 godina, svi smo ju osjetili. To nema kraja. I biti Putokazom više je od nastupa, od proba, od prijateljstava, pa čak i od glazbe. I s 80 godina kada me pitaju kako bih se opisala, nakon svih ovih godina, na listi zauvijek će biti - ja sam Putokaz.

Evo, sad dok sam ovo napisala sam proživjela katarzu, isplakala dušu i možda čak i prihvatila tu spoznaju o kraju.

Samo možda...Karmela Perica Žmirić, članica 1988.-1990.:

Nikako neću reći da se gase moji Putokazi. To bi zvučalo konačno i tamno...ugasiti nešto. A glazba opstaje stoljećima. Oni koji su je stvarali nosioci su svjetla. 22.2.22. moji Putokazi prestaju s radom. I to je tužno. No, sve jednom prestaje, a dobro se pretoči u osjećaj koji prelazi granice svjetlosnih udaljenosti i vremenskih ograničenja.Marko Anić, član 1988.-1992.:

Čitam i gledam sjećanja mojih 400 i nešto Putokaza i novinske članke koji ni uz najbolju volju ne mogu nabrojati i opisati sve što se dogodilo u tih ohoho godina, pa sam odlučio dodati svoje sjećanje. Moj prvi nastup sa Putokazima je bio u musicalu "Prozor! Tko je razbio?" u dvorani nekadašnjeg doma JNA, sada Filodramatici. Nisam imao pojma što radim, ali mi se svidjelo. Naročito mi se svidjela jedna pjesma koju smo tada zvali "Ti-dap", a ta pjesma se još dugo provlačila kroz repertoar kasnijih generacija i mijenjala svoje obličje, tekst, aranžman i naslov.

S tom pjesmom smo otputovali u mjesto Sivac na festival akustičarske muzike. Sivac? Selo usred ničega u ravnoj Vojvodini. Put do tamo izgledao je kao Odiseja kad ju priča Broj 1 iz Alan Forda, uključujući šinobus sa kokicama koje lete. Sjećam se da je po propozicijama smjelo biti do 10 izvođača po pjesmi, a nas je bilo 14, ali je Miranda nekako ubijedila organizatore da je to minimum i da manje ne može. I razglas je bio u problemima, pa smo nakon nekoliko uzaludnih pokušaja ozvučavanja jednostavno maknuli mikrofone sa strane i pjevali i svirali na suho. Naravno, osvojili smo 1. nagradu, pa smo morali još jednom izvesti pjesmu za Tv, s mikrofonima. Tko zna što je bilo s tom snimkom! Danas sam se sjetio da imam naljepnicu na vratima konobe koja me podsjeća na taj događaj.

Nema videa, nemam fotografija, samo ta jednostavna naljepnica. I sjećanja.Andrea Stanišić, članica 2011.-2015.:

Priznajem da su trenuci provedeni na probama, nastupima i ostalim druženjima bili jedni od najljepših trenutaka u mom životu. Kad sam napustila skupinu mnogi su me pitali pjevam li negdje. Odgovorila bih na to: "Ništa se ne može mjeriti s Putokazima". Velika je čast biti dio te obitelji.Diana Kovačić, članica 2001.-2003.:

Ponosna sam, sretna, zahvalna i blagoslovljena što sam bila mali kotačić ove ogromne priče.Snježana Pantoš, članica 1991,-1993.:

Moja sestra npr. nikada nije bila formalni član Putokaza, ali je cijelom svojom dušom bila Putokaz. Od prvog dana kada je zajedno sa mnom vježbala i držala dionicu drugog glasa za pjesmu „Tu tiri daaari, tuti ridi daaari...“ i bila na mom prvom nastupu na Trsatu... a tako je ostalo i do kraja...

Zapravo želim reći da Putokazi nisu „samo“ odgojili tih nekoliko stotina generacija mladih, već puno više i šire. Nesvjesno, svojom energijom i otvorenim srcem utjecali su na obitelji nas pjevača, braću i sestre, prijatelje, rodbinu... i to je prava istina jer je moja obitelj dokaz za to.

I ne, ne želim da se pozdravljamo i opraštamo. Da, ovo je samo još jedna životna mijena, faza, ciklus.Melita Sedić-Lawton, članica 1992.-1993.:

Bila mi je velika čast biti dio Putokaza i Puta, te su mi dvije godine koje sam pjevala u Putokazima bile jedne od najznačajnijih i najispunjenijih u mom sazrijevanju. Toliko sam toga naučila i doživjela da mi je to iskustvo pomoglo u mnogim situacijama i trenutcima kad sam bila sama sa sobom i kad mi je nedostajalo mnogo toga. Uvijek sam znala pobjeći u tu bajku sadržaja, druženja, pjevanja, i uzbuđenja koju sam doživjela na tako kratko vrijeme, a koje je izgledalo bezvremensko.Natalija Banov, članica 1988.-1990.:

Iako mi je iskreno žao da Putokazi "fizički" više neće biti aktivni, oni će ostati živjeti ne samo u brojnim snimkama, u virtualnom svijetu, trajno zabilježeni u povijesti glazbene Rijeke, već ono najvažnije, u sjećanju svih, sigurna sam, baš svih članova svih generacija Putokaza!Sandra Vagaja, članica 2006.-2008.:

Putokazi su dio moga života, bili i ostali... I naravno, zauvijek će biti.

Vežu me i vezat će me cijeloga života prelijepa sjećanja, nezaboravne note, probe, trčanja iz srednje škole, posebna poznanstva i prijateljstva, te na kraju krajeva i ljubav mog života koju sam zahvaljujući Putokazima i susrela.Karin Kuljanić, članica 1988.-1989.:

Duše su se prepoznale i podijelile trenutke radosti u glazbi, pa nezaboravi žive u nama dok smo živi i u pričama koje ostaju iza nas. Sve su to trenuci koji nas obogaćuju i žive u iskri života!

Kroz sve godine i izričaje, uz kreacije koje su uvijek bile ispred vremena i prostora u kojem su nastale, bila mi je čast biti Putokazica!Alan Poropat, član 1992.-1995.:

Mail koji ljubi život sam upravo isprintao jer ga želim spremit u kutiju najljepših uspomena! … A datum ne može biti posebniji za kraj, valjalo je i taj sklad brojeva dočekati i doživjeti!! Neka nam je sretan i ovaj rođendan, i svaki novi koji ćemo mislima slaviti i poštivati!!Lucija Hrkač, članica 2011.-2012.:

Putokazi su mi i biti će na posebnom mjestu u mome srcu i bitku.Olja Dešić, član 1990.-1994.:

Kažem ja jednom našem zajedničkom frendu - meni se čini da Miranda najavljuje kraj, piše u vizualima “posljednji projekt” i to - a on mislio da to znači “recentni”, “zadnji”.

No ipak sam dobro naslutio.

Pa dobro :) putovanje u svim fazama Putokaza i satelitskih projekata bilo je samo uspješno, kako tebi tako i nama uključenima u tim periodima. Znam da si ponosna na to, a i na utjecaj koji si imala na mnoge živote, karijere, osobe koje danas utječu na druge. Sebe uključujem.Andreja Silić Švonja, članica 1988.-1990.

Velid Đekić je u Novom listu odlično rezimirao etape i obilježja Putokaza. Hvala i njemu. U pravu je kad kaže da je i kraj Putokaza zaokružen s umjetničkim akcentom dostojnim velikih umjetnika.

Po mom mišljenju, Putokazi, to si ipak najviše ti, uz skroman doprinos nekih od nas ili uz veći ili veliki doprinos nekih drugih. Uz tvoj rad, posvećenost, umjetnički nerv, ljubav prema glazbi i generacijama mladih ljudi omogućila si nam susrete u glazbenoj i životnoj areni koje ćemo pamtiti čitavog života.

Ne mogu vjerovati, ali razumijem da se zaključuje jedno prepoznavanje..

Za neka nova prepoznavanja u svima nama!Davor Grgurić, član 1999.-2000.:

...Bilo je teško plivati (ponekad samo plutati) i u nekim mirnijim vodama i dobu, a kamo li u ovom razdoblju.

I sam sam mnogo toga odložio, zaustavio, prekinuo, i ne znam hoću li i kad ću opet nešto od te odložene liste projekata nastaviti.

No, sve u svemu, ti plutala nikad nisi. Stalno si plivala i to nije bilo čisto održavanje na površini.

Bila si borac i plivačica, baš stvorena za nemirne vode.

Kako izgleda kad se takva osoba svjesno (i prije vremena) umirovi?

Ne znam, vidjet ćemo...

Nadam se da ćeš ostati aktivna u glazbi i u kreativnom području, jer to te potpuno određuje...

I dakako, čestitam ti na svim postignućima.Branka Antić, članica 2005.-2011.:

Vidjela sam jutros onu strahovito moćnu sliku u društvu ravnatelja MGR, i takva me tuga obuzela da si nisam znala to objasniti. Mislim se: pa da, kad sam odlazila znala sam da dolaze nova lica koja će nastaviti prenositi sve što je do tada stvoreno i koja će stvarati nešto novo čemu ću se radovati; ali sada predaja eksponata muzeju na čuvanje i brigu, eeeeej muzeju!! Pa zar je zbilja to to?

I gotovo, suze su krenule.. sila emocija je nadjačala sve..

Od 22.03.2005. godine kada sam prvi put došla na taj 7. kat..

Jako sam sretna i zahvalna da sam dobila priliku biti dijelom tog trenutka..Dolores Petrinić, članica 1988.-1990.:

Je li imalo smisla...? ... „Putokazi" su neodvojivi dio riječkog identiteta. Žive i živjet će..., Institucija su. Ukoliko u ovom trenutku prestaju postojati službeno, ništa to ne znači. "Putokazi" su upisani u zvijezdama. Nitko nije slučajno ni ušao, ali ni izašao iz "Putokaza". Sve je već negdje bilo zapisano... I ništa više ne bih dodala... Užasno veliko bogatstvo ostaje mnogim ljudima…

Rijeka, 22. veljače 2020.

NOVI ALBUM "MEANDRI !Predstavljamo svoj novi, 14. album Meandri. Punih trideset i šest godina postojanja, iz albuma u album, iz generacije u generaciju, kroz više od 400 pjevača hrabro istražujemo, promišljamo glazbu izvan okvira.

Odlučili smo zagrebati najdublje. Dosljedni sebi, uronili smo u novi projekt od početka do Smrti. Skladbe u Meandrima putovanja su koja izmjenuju tijek, korita Rječine, oštro i krivudavo s promjenama pravca, ali uvijek s konačnim ciljem. Konačnim poput Smrti, koja je uvijek na koncu novog početka. Repetitivno perpetuiranje do novog dana, do nove rasprodaje. Nestaje svijet pravih vrijednosti, bilo kakvih ustvari. Glazba, uronjena u konzumerizam, postaje samo zrcalom vremena. Ne poštuje se više Nikoga i Ništa. Nismo nimalo ponizni, ni na kratko, treptaja tren. Dok, tek ponekad, osluhnemo deja vu melodiju pjesme koju je pjevala naša Baka, gledamo nepomično u jednu točku besmisla. Vrijeme je za krik. Za potragu za izgubljenim nama Samima. Za ljubavlju, suradnjom, dobrim i Svjetlom. Samo, kako ponovno spoznati vrline toplog Sunca i Života? Ako nisi upoznao tamu, nećeš znati cijeniti Svjetlost. Ako ne poštuješ Tugu i Smrt, nećeš znati poštovati Život.

Glasovnu izvedbu pjevača u Meandrima prate autohtoni žičani instrumenti i udaraljke u tradicionalnim ritmovima Primorja, Hrvatske, ali i svih strana svijeta u jedinstvenoj cjelini koja pršti vrhunskom izvedbom. Projekt uključuje 30-ak umjetnika, glazbenika, tonskih snimatelja, pjevača Putokaza, koreografa, kostimografa, dizajnera.Na svoj 36. rođendan, 22.2.2020., u HKD-u na Sušaku, s početkom u 20.20h, predstavili smo svoj novi album.

Autorica glazbe, teksta i vokalnih aranžmana je Miranda Đaković, uz nju glazbenu produkciju na albumu potpisuju Zoran Majstorović i Iztok Turk, koji su ujedno i glazbeni aranžeri.

Autor likovnog oblikovanja Saša Ostojić prati osnovnu ideju glazbenog izričaja koja pritom jednostavno simbolizira dostojanstvenu mijenu u našim životima: ne postoje ni početak ni kraj. Postoje samo meandri kao životni zavoji kojima protječemo.

Glasovi u Meandrima su Jasmina Sokoli, Antonia Svetina, Helena Živković, Miranda Đaković, Ivana Blaškan, Magda Martedić Šimac, Daniela Rašić Strčić, Sarah Nicole Vukšić i Dolores Marinić

Vizualni identitet pjevača kroz pokret oblikovao je koreograf Benjamin Hrupački, odjećom stilisti Igor Dobranić i Tajči Čekada.

Rijeka, 1. veljače 2020.

PUTOKAZI.NEMA NAS

Rijeka, 27. listopada 2017.

PUTOKAZI RASKRUŽJERijeka, 28. rujna 2017.

PUTOKAZI NA TURNEJI U KINI

Na poziv ministarstva kulture NR Kine, Kinesko društvo glazbenika ugostit će Putokaze od 30. rujna do 8. listopada 2017.
Tradicijsku etno glazbu našeg podneblja i dašak hrvatske kulture imat će priliku doživjeti publika jedne od najstarijih svjetskih civilizacija. Kina će početkom listopada ugostiti riječke Putokaze koji će, u izvedbi osam vokalistica: Jasmine Sokoli, Mie Doričić, Antonie Svetina, Dolores Marinić, Helene Živković, Magde Martedić, Branke Matić - Dereta i Vedrane Lisica, pod vodstvom Mirande Đaković, tamošnjoj publici predstaviti dio hrvatske glazbene baštine, uspješnice s jazz etno i world music albuma „Zemlja“ i „Nova Zemlja“ kao i dio repertoara s albuma „Androida“, „Mjesec“ i „Porculan“.Izvedbu u Pekingu obogatit će fotografije Hrvatske, autora Renca Kosinožića i video projekcije Martina Šesnića. Kineskoj će publici Putokazi prirediti iznenađenje te neke od atmosferičnih pjesama s albuma „Mjesec, u prepjevu Rite Zhao Simonić, izvesti na kineskom jeziku.

Kao ambasadori tradicijske etno glazbe Putokazi su dosad predstavljali hrvatsku kulturu na Međunarodnoj turističkoj burzi u Berlinu 2003., a 2005. i u projektu „Bridge Eternal“ na svjetskoj izložbi Expo u Japanu, čiji cilj bio je, glazbom premostiti zemljopisne, kulturne i političke granice, što Putokazi godinama čine. 1997. godine njihov album „Zemlja“ s obradama hrvatskih tradicijskih pjesama uvršten je među 7 najboljih od 150 albuma srednje Europe na Natječaju „Radio France International“. Sudionici su International folklore festivala u Bugarskoj, u Burgasu, 2009., a pjevajući „na tanko i debelo“ predstavljali su zavičajnu glazbenu tradiciju i u Slovačkoj, 2008.

U Kini će se predstaviti vokalistice Jasmina Sokoli, Mia Doričić, Antonia Svetina, Dolores Marinić, Helena Živković, Magda Martedić, Branka Matić Dereta i Vedrana Lisica, pod umjetničkom vodstvom Mirande Đaković.

TKO SU PUTOKAZI?

Putokazi postoje od 1984. godine i jedna su od najdugovječnijih pojava na hrvatskoj glazbenoj sceni. Od tada, izmijenilo se deset pjevačkih generacija, a više od 400 pjevačica i pjevača, utkalo je svoj trag u stvaralaštvo Putokaza. U trideset i tri godine dugoj karijeri, istražujući evergrine, teme iz filmova i mjuzikla, hrvatske etno teme, world music, trip-pop i elektro-pop, u prepoznatljivim višeglasnim vokalnim izvedbama, dosad je objavljeno 13 albuma i dva DVD izdanja. Putokazi su dva puta predstavljali Hrvatsku na Eurosongu, dobitnici su tri Porina, nagrade Status za izniman doprinos hrvatskoj glazbi, te dvije Nagrade grada Rijeke, 1988. i 1994. Stvarajući, svaki im je projekt novo istraživanje i pomicanje granica u stilskom, žanrovskom, vokalnom, izvedbenom i energijskom smislu.

Financijsku podršku ovom putovanju pružio je Grad Rijeka, a potporu predstavljanju hrvatske glazbe u Kini dalo je i Hrvatsko društvo skladatelja.

Rijeka, 17. veljače 2017.

POVODOM 33. ROĐENDANA NAJAVLJUJEMO NOVO DVD IZDANJE 'PUTOKAZI.33'!

U prodaji se nalazi u ograničenoj tiraži, a najavljuje ga koncertni video uradak „Naranče“.
Službeni datum izlaska DVD izdanja „PUTOKAZI.33“ je 22. veljače 2017., na 33. rođendan.
DVD "PUTOKAZI.33" čine snimka slavljeničkog koncerta povodom 30 godina rada (Porculan / Vremenska kapsula br. 30), održanog u Rijeci 2014. godine te dokumentarac Marte Ožanić "(u)lice putokaza", snimljen povodom okupljanja svih pjevačkih generacija.

Snimka slavljeničkog koncerta publici nudi koncertnu promociju posljednjeg albuma „Porculan“ te glazbenu retrospektivu našeg stvaralaštva kao dokument zajedništva i nepresušne energije pjevača Putokaza u kolopletu uspješnica od utemeljenja 22.2.1984. Posebnost glazbene retrospektive na novom DVD izdanju jest i zajednička izvedba svih pjevačkih generacija kojom su nastali sasvim novi zvuci poznatih "Naranče", "Tararajčice" i drugih pjesama.

Tijekom 33 godine stvaranja bili smo i jesmo promicatelji alternativnog glazbenog izričaja u suvremenoj pop glazbi pa je DVD izdanje „PUTOKAZI.33“ iznimno vrijedan dokument riječke i hrvatske glazbene scene.Rijeka, 11. ožujka 2016.

putokazi.raskružje

mjuzikl mijena

Premijere 15/16/18. travnja - Rijeka / HKD na SušakuUlaskom u 33. godinu Putokazi s ponosom predstavljaju Raskružje, mjuzikl mijena, svoje dosad najopsežnije glazbeno-scensko djelo koje u sebi objedinjuje formu mjuzikla i dramske predstave. Libreto Irene Križ spaja grčku i slavensku mitologiju u simfoniju prepoznatljivog zvuka Filipa Franka, orkestratora i glazbenog producenta, ali na dosad, i za Putokaze, neviđen način kao izazov na pragu novog buđenja svijeta oko nas. Svijeta koji je odlučio pronaći se u korijenima, probuditi se i iznijeti na površinu.


Mjuzikl je nastao od 30 songova iz dosadašnjih glazbenih projekata Putokaza, autora Elvisa Stanića, Duška Rapoteca, Mirande Đaković i Iztoka Turka. Autorski tim Mjuzikla čine Lenka Udovički, Ivana Kalc, Tajči Čekada, Deni i Martino Šesnić, Saša Ostojić. Sudjeluje 40 solista i izvođača iz različitih pjevačkih generacija Putokaza.

U Raskružju, mjuziklu mijena, isprepliću se slavenski mit o Jarilu i Morani te grčki mit o Perzefoni. Suprotstavljajući ove dvije srodne mitološke priče o nastanku proljeća, Raskružje, mjuzikl mijena, ispituje što bi se dogodilo da je Perzefona zbog svoje znatiželje otišla u Had. Bi li bol i tuga majke Demetre bila manja ili veća s obzirom da nije oteta kao u originalnom mitu, nego ju je kćer ovim činom "izdala" i napustila. Ljubav se u Hadu osuđuje, a kako je pak u priči mjuzikla? Zemlja je racionalna, brine o plodovima. S druge strane, Had je hladan, nema emocije, podsvjesno u sebi potiče na razmišljanje o strastima. U oba slučaja, čini se, ljubav je osuđena na propast. Glavni likovi Morana/Perzefona, Jarilo, Janja, Gospodin Lijep i Mlad, Demetra i Perun, vile Rusalke i Polunoćnice.. nastoje sačuvati ljubav, mir, poštovanje, sreću, istine i zajedništva. Zapravo, putuju raskružjem, životnim rotorom, u kojeg ulaze i izlaze, u viječnim mijenama, tražeći se, istražujući, rastući. Baš kao i Putokazi, uvijek i iznova.


Raskružje, mjuzikl mijena prati najavni video song "Sva moja lica" redatelja Tomislava Ćurkovića, kojeg su u neobičnom, sasvim novom konceptu, snimali pjevači sami, mobilnim kamerama, u radnom procesu iznutra.

Putokazi.Raskružje, mjuzikl mijena, uprizorenje 15/16/18. travnja 2016.
Pretprodaja ulaznica od 5. ožujka na blagajni HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci


SAŠA Ostojić, autor vizualnog identiteta predstave:

Sinteza svega što su Putokazi radili ulaženje je u životne cikluse, a njega najbolje sagledava simbol kružnog toka, živog prometnog mjesta do kojeg se dolazi Putokazima, u kojeg ulazimo kad želimo, a možemo izaći na više mjesta. Raskružje. Energijsko mjesto koje povezuje sve one koji sudjeluju u njemu u jednom trenutku, a stalno se izmjenjuju. Tako su Putokazi u svojih 32 godine postojanja povezali više od 4 stotina ljudi u svoj mali kružni tok koji su kroz njih energetski i pjevački prošli, redateljski, aranžerski, spisateljski, koreografski, glumački.. u koji su uveli ne samo ideju povezivanja, nego radost, ljubav i prenošenje svih onih utilitarnih poruka koje bi nas trebale činiti boljim ljudima. Stvarali su svoj svijet, bili iskreni u svojoj ideji. Živimo u svijetu gdje prenošenje takvih poruka postaje sve problematičnije jer se danas prezentira da su prestiž, napredovanje, moć, gaženje, financijski aspekt poželjni za naše društvo, od vrtića do akademije, u sve pore. Istodobno svi oko nas znamo da su vrijednosti koje Putokazi žive definitivna i da je možda vrijeme da se osvrnemo na sve što su nam ovih godina poručivali. Mjuzikl mijena je u stvari direknta poveznica sa svakim malim Putokazom koji je u ove 32 godine bio na putu kojim su išli mnogi mladi Riječani kao i ljudi iz drugih gradova koji su živjeli, studirali, bili mladi u ovom gradu.

Mjuzikl mijena Raskružje za Putokaze ujedno znači završetak jednog ciklusa... do novog puta, do ponovnog rađanja.IRENA Ćepulić, autorica libreta:

Priča libreta je neobična i neuobičajena te otvara mnoštvo pitanja. Tako je bilo i s nastajanjem libreta, pjesme su vodile mene, nekom neobjašnjivom silom i uživala sam u tome. Izuzetno sam zahvalna svima s kojima sam surađivala jer bez međusobne komunikacije i razmjene ideja sigurno ne bi nastalo dijelo za koje sam sigurna da će svaki gledatelj htjeti pogledati ga barem još jednom.MIRANDA Đaković, glazbena voditeljica Putokaza:

Mjuzikl nadmašuje sve naše dosadašnje projekte. Putokazi nisu kazališna institucija, a mjuzikl je izvedbeno i tehnički zahtjevna forma. Nismo se poslužili ikakvom licencom sa strane, već smo od svojih posljednjih autorskih projekata (Nova Zemlja, Androida, Mjesec i Porculan) i probranih pjesama stvorili potpuno novo autorsko, glazbeno-scensko dijelo. Priča libreta je složena, pa ipak naše postojeće pjesme lako su se uklopile jer nisu ograničene vremenom i prostorom, a prenose radost, ali i dramu i tugu, životni tijek. Vjerujemo u trajanje Mjuzikla te iznimne odjeke hrvatske javnosti, osobito one kulturne, te medija.Rijeka, 23. ožujka 2015.

Dokumentarni film (u)lice putokaza i videospot ružica (nova) za trideset prvi rođendan!

Rijeka, 23. ožujka 2015.

Putokazi (svi) Ružica (nova)

ružica (nova) novo je čitanje jedne od najupečatljivijih pjesama koja je obilježila početnu energiju stvaralaštva Putokaza, svima ostala zapisana u sjećanju od 1985. kada je nastala. Donosimo je sada u sasvim novom izdanju, aranžmanskom ruhu producenta Iztoka Turka.
Videospot potpisuje mlada riječka redateljica Marta Ožanić, redateljica dokumentarnog filma (u)lice putokaza, premijerno prikazanog povodom tridesetrprvog rođendana Putokaza.

Redateljica u ulozi tihog, nevidljivog promatrača, prati različite pjevačke generacije Putokaza tijekom priprema slavljeničkog koncerta u Rijeci, u rujnu 2014. godine.

U filmu i videu otkrivamo čudesno lice Putokaza, lice u bivanju, posvećeno glazbi i izvedbenom trenutku, na sceni, iza scene, u scenskim ulicama.


putokazi (svi) - ružica (nova)

Glazba, tekst Miranda Đaković
Vokalni aranžman Miranda Đaković i Olja Dešić
Aranžman i glazbena produkcija Iztok Turk

Rijeka, 29. listopada 2014.

Novi videospot Gost

(Sazviježđe Grimizne cipele)

Dišu li vaši strahovi? Njiše li se vaše klatno? Ima li ova igra značenja?

Život, malen ili velik, često ovisi od kuda je promatran. Kada za trenutak utonemo u san i svakodnevna priroda postaje kozmička čarolija do granica vidljivog nam svemira. Priroda se pobrinula da život iznova nastaje, od mikrokozmosa livade do svemirskih maglica vidljivih orbitalnim teleskopom. Osjećaji, tjelesnost, požuda i smiraj dvije duše, ne neophodno ovozemaljske, zatvaraju krug života u svoj kompleksnosti koja se u konačnici opet svodi na jednostavna pravila našeg svemira.

Imate li hrabrosti voljeti? 

Video uradak skladbe Gost, četvrti u nizu s aktualnog albuma Porculan Putokaza, izradio je Kreativni odjel iz Rijeke. Ovo neobično video oblikovanje autorski potpisuje Davor Pasarić, a montažu Jusuf Šehović.

Rijeka, 28. listopada 2014.

30. godišnjicu stvaralaštva i prijateljstva Putokazi nastavljaju slaviti novim Događajima!

Porculan i Vremenska kapsula br. 30 stižu u Pulu i Zagreb!

Putokazi za 30. rođendan predstavljaju:

„Porculan“, koncertna promocija
„Vremenska kapsula br. 30“, glazbena retrospektiva 1984.-2014.


Istarsko narodno kazalište, Pula, 17. studeni 2014.
Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb, 28. prosinac 2014.

Osim aktualne postave, koja je ove godine iznjedrila album „Porculan“ svojevrsnu krunu 30 godina neprestane mijene, glazbenog puta i istraživanja, na Događajima u Puli, 17. studenog i Zagrebu, 28. prosinca predstavit će se i nekadašnji pjevači Putokaza iz deset generacija. Projekt pod nazivom „Vremenska kapsula br.30“ publici će prikazati svojevrsni presjek repertoara Putokaza. Specifičnost Vremenske kapsule svakako su pjevači od kojih mnogi na pozornici nisu bili desetak i više godina. Izvest će poznate pjesme Putokaza drukčije obrađene, a neke će generacije pjevati pjesme koje nisu iz njihova razdoblja. Vremensku kapsulu prati i bend sačinjen od nekadašnjih članova Putokaza. Publika u Puli i Zagrebu, tako će se, osim uživanja u aktualnom albumu „Porculan“ moći prisjetiti elektro zvuka albuma „Mjesec“, trip popa s Porinom nagrađenog albuma „Androida“, prepoznatljivog etno zvuka albuma "Zemlja" i "Nova Zemlja", a potom na scenu stupaju generacije Filma, Mjuzikla, Beatlesa, predstavnici na Eurosongu "Put" i "E.N.I" te druga i prva generacija Putokaza još iz davne 1984.

Posebno priznanje povodom 30 godina javnog umjetničkog djelovanja Putokazi su dobili nagradom Status za izniman doprinos hrvatskoj glazbi. Osamnaesta dodjela Nagrada hrvatske glazbene unije, Status 2014., održana je u ponedjeljak 13. listopada na botelu Marina u Rijeci. Prilikom preuzimanja nagrade, osnivačica i voditeljica Putokaza, Miranda Đaković poručila je:

„U ime četiri stotine pjevača, koji su se tijekom trideset godina zajedništva udružili u igri i stvaralačkom činu, energijom svojih glasova, instrumenata njihovih kreposnih duša, iskreno zahvalni, Svoji i Vaši Putokazi.“

NOVI SINGL I VIDEOSPOT "(MOJA MALA) PRIJATELJICA"

Predstavljamo novi singl i video spot "(Moja mala) prijateljica" s posljednjeg albuma "Porculan".

Pjesma je pisana zanimljivim ženskim rukopisom i odiše besprijekornom vokalnom interpretacijom. Čini se pravim darom našim odanim poklonicima, kao i onima koji će to tek postati.

Za pjesmu je snimljen i videospot, a režijsku palicu povjerili smo stalnom suradniku, riječkom koreografu i redatelju Žaku Valenti.

Kolorističan spot sniman je na sceni riječkog Gradskog kazališta lutaka, u stilu retro spotova s kraja '80-ih i početka '90-ih godina.

Svojom mladenačkom energijom i ekspresivnom interpretacijom djevojke plijene pažnju u širokim kadrovima, a koreografske sekvence podsjećaju na retro post-punk elektro stil '90-ih.

Videom i singlom "(Moja mala) prijateljica", ujedno najavljujemo skorašnji promotivni koncert albuma "Porculan" kao i obljetnički, retrospektivni koncert "Vremenska kapsula br. 30".

Oba koncerta održat će se 30. srpnja na lokalitetu Arheološkog parka u Rijeci.

VIDEOSPOT "(MOJA MALA) PRIJATELJICA"
Redatelj: Žak Valenta
Snimatelj: Sanjin Stanić
Montaža: Sanjin Stanić i Žak Valenta
Vizualni identitet: Tajči Čekada
Šminka: Dubravka Marijanović
Frizure: Betty Samardžić
Asistent snimatelja: Ivan Vranjić
Scenski suradnici: Aleksandra Ana Buković i Renata Fugošić
Lokacija i rasvjeta: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

Ponosimo se brojkom 30!
Obljetnička godina u znaku novog diskografskog izdanja, albuma Porculan

Da, vrijeme trči. Standardan doživljaj te činjenice uključuje nostalgiju za proteklim, koju se u boljim verzijama priče racionalno pokriva rekapitulacijskim i sličnim projektima. Nasuprot tomu, ne puštamo sentimentalne, još manje tugaljive suze. Trideset godina uspješna rada – eto povoda za radost i ponos!

Rođendanska brojka na mjeraču vremena pokazuje 22. veljače. Započeli smo rad 1984. godine, isprva kao mješoviti zbor, a od 2003. kao ženska vokalna skupina. Pod zastavom Putokaza izmijenilo se deset pjevačkih generacija, s njima i 400 pjevačica i pjevača, čineći nas malom glazbenom školom. Iza te škole u međuvremenu nanizali smo 12 objavljenih albuma i jedan DVD. Na tim izdanjima ima glazbe s potpisom Beatlesa, tema iz filmova i mjuzikla, hrvatskih etno-tema, autorskog world musica, trip-popa, elektro-popa, a capella istupa…

Nastavljamo. 30. kolektivni rođendan obilježavamo novim zvučnim materijalom. Riječ je o albumu Porculan.

Porculan predstavljamo 22. veljače, ali – jasno je to – Putokazima pripada cijela 2014. godina. U pravu su kad kažu: Trideseta je samo jednom!

Pridružite se!

AUDICIJA, sezona 2011/12

Za srednjoškolce, mlade pjevače u dobi od 15 do 18 godina:
ponedjeljak, 26. rujna, 20h, HKD na Sušaku

Za studente, vokalne soliste u dobi od 19 do 26 godina:
ponedjeljak, 17. listopada, 20h, HKD na Sušaku

Audicijom se provjeravaju sluh, tempo i glazbena memorija.
Kandidati mogu pripremiti dvije pjesme (na hrvatskom i engleskom jeziku).

Promocija singla DAR

Dar je naslov prve skladbe pristigle iz orbite novog Mjeseca, u koju smo ušli tiho, na prstima, dok su spavači spavali, osluškujući u snu zvukove s prethodnog albuma Mjesec. Prvi slušatelji Dara nisu mogli odoljeti njegovoj melodiji i ritmu. Zašto je tomu tako, možeš saznati.(DAR / glazba - tekst: Anonim / produkcija: Iztok Turk)

SPAVAČI SPAVAJU (Girandon & iTurk Rmx)

Pred vama je naš novi remiks, remiks teme «Spavači spavaju».

Prepustite mu se!

AUDICIJA, sezona 2010/11

Za srednjoškolce, mlade pjevače u dobi od 15 do 18 godina:
ponedjeljak, 20.rujna, 20h, HKD na Sušaku

Za studente, vokalne soliste u dobi od 19 do 26 godina:
ponedjeljak, 11.listopada, 20h, HKD na Sušaku

Audicijom se provjeravaju sluh, tempo i glazbena memorija.
Kandidati trebaju pripremiti dvije pjesme (na hrv. i engleskom jeziku).

Video uradak za VODENA (Grabber & Tomec Rmx)
26.07.2010.

Nakon korištenja tehnologije 21. stoljeća i prvog hrvatskog interaktivnog spota "Šumska", Putokazi opet iznenađuju novim video spotom vraćajući se četiri desetljeća u prošlost! Naime, glazbeni broj "Vodena (Grabber & Tomec Rmx)" tražio je umjetničke snimke podvodne igre oblika, svjetla i ženskog tijela. Pronađene su u 1970-tim godinama, u arhivi Petra Trinajstića, poznatog riječkog majstora filma, filmskog scenarista i redatelja. Nemirni duh sedamdesetih ispunjen je simbolikom, a erotizam tijela vidljiv u razigranom ispreplitanju svjetla i sjene. San, maštanje ili stvarnost? Otkrijte! Video remix potpisuje Kreativni odjel iz Rijeke.

VODENA (Grabber & Tomec Rmx)
prva remix tema s «Mjeseca»
01.07.2010.

Remix potpisuju glazbeni producenti Marko Grabber i Krešimir Tomec. Marko je član slovenskog banda Kisha, Krešimira znamo iz grupe Cubismo. Dvojcu ovih dana izlazi album "Dalmatian dub". Ljeto! Voda - koja nas uvijek upućuje na osjećaj slobode i bestežinsko stanje. Uživajte!

Koncerti NOĆ PUNA MJESECA
24.06.2010.

U noćima ljetnim, punim Mjeseca, Srebrne putnice osim glazbenog materijala s posljednjeg albuma «Mjesec», putuju i s uspješnicama s prethodnih albuma, «Androide» i «Nove Zemlje». Jer Svemir zaista nema granica...

Datumi koncerata na: kalendar nastupa

"Šumska" - prvi hrvatski interaktivni glazbeni video spot za rođendan Putokaza
22.02.2010.

Za svoj rođendan Putokazijoš jednom pomiču granice glazbenog doživljaja, ovaj put koristeći najmoderniju tehnologiju. Nekada smo bili tek slušatelji glazbe, zatim smo kao gledatelji uživali u televizijskim video spotovima, a sada, u 21. stoljeću, na Internetu postajemo i interaktori - oni koji sudjeluju u radnji, oni koji aktivno doprinose novom multimedijalnom doživljaju – kada god to požele!

"Šumska" je prvi hrvatski interaktivni glazbeni video spot. Želja je čovjeku omogućiti bogatije i osobnije iskustvo, uroniti ga u čarobni svijet Putokaza u kojem se isprepliću prošle, sadašnje i buduće priče. Svaki gledatelj, tj. točnije interaktor, sam odlučuje kako će sudjelovati u toj jedinstvenoj priči, snu ili meditacijskom iskustvu. Mnogi će riješiti i zagonetku potrebnu za nastavak priče – ili jednostavno bolje upoznati sami sebe u miru virtualnog svijeta u nastajanju, upoznati granice našeg unutrašnjeg, emocionalnog svemira, upravo onog o kojemu govori album Mjesec.

Isprobaj!

Posebnost "Šumske" je korištenje Hyperviza, tehnologije domaćih autora - riječke multimedijske produkcije Kreativni odjel. Hyperviz je upisan u "Knjigu najboljih" kao jedna od najboljih inovacija u Hrvatskoj prošle godine. E-novation je priznanje za inovacije u visokim tehnologijama u organizaciji izdavača Vidi i Instituta Ruđer Bošković.

26 godina Putokaza! Dva nova spota za rođendan.
22.02.2010.

Kada smo 22. veljače 1984. započeli radom, malo tko se usudio pomisliti da će priča ući u svoju 26. godinu.

Radujemo se 26. rođendanu - čestitke primamo u ponedjeljak, 22. veljače 2010.! - radno. Dosadašnjim spotovima za glazbene teme s albuma Mjesec pridružujemo još dva nova vizualna uratka. Riječ je o spotu za skladbu Tuga u režiji Tomislava Ćurkovića. Također je riječ i o interaktivnom glazbenom spotu (prvom radu te vrste u Hrvatskoj!) kojim se vizualizira skladba Šumska. Spot autorski potpisuje Kreativni odjel iz Rijeke.

Zašto baš te skladbe? Sve je u njihovim emocionalnim nabojima. Prva vodi za ruku u sjetna, molska raspoloženja, a druga, otpjevana a cappella, preplavljuje radošću i zaigranošću durskih tonova. Nisu li ta dva ugođaja i granice našeg unutrašnjeg, emocionalnog svemira, upravo onog o kojemu govori album Mjesec?

Oba će spota biti službeno promovirana 21. ožujka, na prvi dan proljeća, ujedno na međunarodni Dan šuma i Dan planetarija. Dogodit će se to na mjestu gdje je prvi put izašao pred oči i uši publike album Mjesec – u riječkom Astronomskom centru, u planetariju. Manje strpljivi neka posjete web stranicu Putokaza, gdje ih od 22. veljače čeka jedinstveno multimedijsko iskustvo, interaktivni spot Šumske.

Rođendanski dar sebi ili publici? Mudri znaju da je u takvim situacijama od veznika ili mnogo primjereniji veznik i.

Televizijska premijera spota OGLEDALO ŽALOSTI
02.02.2010.

3. veljače, Dobro jutro, Hrvatska

Nakon singlova TU SAM, OUT PUT, GRAD, S DRUGE STRANE STAKLA i DVOJNICA, raduje nas što smo pripremili singl OGLEDALO ŽALOSTI.

Za njega je napravljen i videospot. Autor spota je Tomislav Rukavina, a spot potiče asocijacije k vizualnoj apstrakciji i ogledanju naših unutrašnjih lica na površini vode. Dakako, to su samo prvi dojmovi, svaki gledatelj otkrivat će u spotu vlastitu priču.

Televizijsku premijeru spot će doživjeti 3.veljače u emisiji Dobro jutro, Hrvatska. Nakon toga slijedi prikazivanje na ostalim domaćim televizijama.

Dotakni Mjesec!
15.01.2010.

Ekskluzivan glazbeno-scenski susret s posljednjim albumom Putokaza,
HKD na Sušaku, 7. veljače, 20 sati
Koncertni happenning kojim predstavljamo posljednji album propituje polazišta na kojima izrasta ono što danas nazivamo etno-glazbom. Na djelu je kulturološki intrigantna misija ispisana emotivnim, ženskim rukopisom. Susret je to s arhetipskim emocijama: tugom, osamljenošću, radošću, ushitom, nespokojem...
I pitanjem: je li moguće arhetipske emocije izraziti jezikom koji je od naših unutrašnjih počela udaljen onoliko koliko nam to priređuje razvoj tehnologije?

Mjesec je tu. Budite odvažni: tiho, na prstima, i dotaknite ga!

Putokazi i Kurt Maloo u zajedničkom jazz-valceru
01.12.2009.

Dobar glas daleko se čuje, a dobri glasovi – još dalje.

Švicarski kantautor Kurt Maloo, ljubiteljima pop-glazbe poznat kao autor skladbe "The Captain Of Her Heart", megahita iz osamdesetih, u svoj novi album "Summer Of Better Times" uvrstio je i temu kojom glazbeno surađuje s nama. Pridružili smo mu se u jazz-valceru "(Move On) Maria"!


Za radoznale, evo adrese na kojoj mogu čuti temu "(Move On) Maria":

Božić dolazi i SVJETLO, ROG OBILJA opet s Vama!
01.12.2009.

SVJETLO, BOŽIĆNI ROG OBILJA naziv je a capella happeninga u kojem dobre vile Putokaza tjeraju zle duhove i daruju publiku. Uistinu? Da, riječ je o našem artističkim pristupu prosinačkim danima, kada napuštamo jednu i ulazimo u novu godinu puni lijepih iščekivanja.

Poklanjamo podjednako dobre želje. Ima li ljepših od onih što ih, uz glazbu, žele djeca, crtajući lice dobrote svojom rukom, a uz njih i darovanih slatkiša, voća… To je naš ROG OBILJA!

Program

I. tradicionalni napjevi koji se o Božiću pjevaju u svijetu:
Mary´s boy child / Jesus born on this day / Jesus, oh what a wonderful child / When a child is born / Adeste fideles / O, happy day / Silent night

II. hrvatski tradicionalni napjevi koji se pjevaju o Božiću:
Radujte se narodi / Narodi nam se / U se vrijeme godišta / Svim na zemlji / Veselje ti navješćujem / Spavaj, mali Božiću / Rodio se bog / Oj pastiri / Veseli se, Majko Božja / Djetešce nam se rodilo / Kirie eleison / Tri kralja jahahu / Bijeli Božić/ Oj, djetešce moje drago / i druge

III. crnačke duhovne:
Oh my lord / Swing low / Go tell it / Amazing grace / When the Saints / i mnoge druge

18. prosinac, Bribir, Crkva sv. Petra i Pavla, 19 sati
19. prosinac, Kostrena, Crkva sv. Lucije, 19 sati

Novi radio i video singl Dvojnica
20.10.2009.

Koračajući čas svijetlom, čas tamnom stranom Mjeseca, dosad smo vam darovali dva radijska singla, Tu sam i Grad, s druge strane stakla. Također dva videospota, za Output i Tu sam.

Njima se pridružuje novi radijski singl, Dvojnica, za koju je snimljen i videospot. Tim se radovima hod tajnovitim, magičnim predjelima Mjeseca nastavlja. Spot je sniman digitalnim fotoaparatom u slow motionu, a autori spota su specijalno za njega osmislili mehanizam i tehniku kojom simultano rotiraju kutiju, glavno mjesto radnje spota. Tako su uspjeli dobiti pokret i oživjeti neživo unutar prostora spota. Kamera rotira simultano s kutijom, a slika pritom ostaje statična.

Autori spota su Tomislav Ćurković i Aljoša Brajdić, za riječki multimedijalni studio Megaphone. Brajdić je diplomirani dizajner i član Hrvatskog društva dizajnera, a uspješno je izlagao na brojnim izložbama. Ćurković je akademski slikar, točnije svestrani umjetnik koji se bavi slikarstvom, kazališnom scenografijom, glazbom i videoumjetnošću. Dosad je snimio nekoliko nagrađenih dokumentarnih filmova: Punan, Varanasi i Bule. Za Bule, film o bijelcu koji se uputio u Papuu Novu Gvineju u potrazi za rajskom pticom, jednom od najljepših, ali i najrjeđih ptica na svijetu, dobio je posebnu nagradu žirija na 17. Danima hrvatskog filma.

Mjesecu se valja prepustiti, amalgam je to perfektnih pop-komada i uzbudljivih putovanja u naše nepoznate unutrašnje svjetove. I Dvojnici, također, bez straha u dvojnosti!

PUTOKAZI predstavljali hrvatsku etno glazbu
na Međunarodnom festivalu folklora u Bugarskoj
30.08.2009.

«U doba sveopćeg upoznavanja i globalnog povezivanja za očekivati je da ćemo se međusobno upoznavati otkrivajući jedni drugima lokalne vrijednosti, a etno bogatstvo Hrvatske tako je raznoliko i bogato da nas je zaista radovalo njegovo predstavljanje publici Bugarske.»

PUTOKAZI su predstavljali Hrvatsku na Međunarodnom festivalu folklora koji se od 24. do 28. kolovoza održao u Bugarskoj, u gradu Burgasu.

Međunarodni festival folklora u Burgasu održan je prvi puta 1965. godine. Od festivala koji je prvotno predstavljao folklor i običaje Balkana, prerastao je u značajan međunarodni festival.

Ovogodišnji međunarodni festival folklora u Burgasu, 37. po redu, ugostio je predstavnike iz 11 zemalja, među kojima, uz riječke PUTOKAZE, predstavnike Izraela, Indije, Italije, Litve, Poljske, Slovačke, Rusije, Srbije, Makedonije i Bugarske. Festival se održao pod motom "Sačuvajmo nasljeđe naših predaka i prenesimo ga našoj djeci."

Mnogobrojni koncerti održali su se na desetak pozornica na otvorenom. Drugi dan festivala bio je u potpunosti posvećen Rijeci i koncertu PUTOKAZA, a poziv za gostovanje na festivalu uputio je gradonačelnik Burgasa, Dimitar Nikolov.

PUTOKAZI su se predstavili hrvatskim etno pjesmama s projekata «Zemlja» i «Nova Zemlja». Bilo je tu i pjevanja na «tanko» i «debelo» izabranog iz autohtonog krčkog folklora. Odjeci 3000 posjetitelja u Ljetnom teatru bili su sjajni, kroz pljesak na otvorenoj sceni, i tijekom pjesama, publika je nagrađivala originalnost izvedbe, energiju i izgled PUTOKAZA. Posljednjeg dana održan je Gala koncert svih sudionika Festivala kojeg je snimala i Nacionalna TV. Misija predstavljanja hrvatskog etna ostvarena je tako na blistavom nivou, a Festivalu u Burgasu, doista, naklon za opstojnost te besprijekorno štovanje narodne tradicije i običaja!

AUDICIJA, sezona 2009/10

Za srednjoškolce, mlade pjevače u dobi od 15 do 18 godina:
ponedjeljak, 21. rujna, 20h, HKD

Za studente, vokalne soliste u dobi od 19 do 26 godina:
ponedjeljak, 12. listopada, 20h, HKD

Audicijom se provjeravaju sluh, tempo i glazbena memorija.
Kandidati trebaju pripremiti dvije pjesme (na hrvatskom i engleskom jeziku).

Novi radio singl Grad, s druge strane stakla

Upravo je objavljen novi radijski singl s albuma Mjesec. Nakon hit-teme Tu sam, stiže tema Grad, s druge strane stakla. Tim singlom Mjesec pokazuje još jedno svoje nepoznato, začudno lice.

Grad, s druge strane stakla osvaja iznenađujućim, funkoidnim ritmom. Usporedno s njim, iznad elektronskog pulsiranja glazbene teme plovi melodija čija lepršava elegancija odaje tipične Putokaze. Ako u funku nema tajne (njemu se valja samo prepustiti!), u melodiji ima. Riječ je o skladbi koju je, vjerovali ili ne, izvodila i generacija Putokaza iz 1988. Dakle, to je tema koja je u kožu Putokaza tetovirana poodavno. Njen je prvotni, radni naziv glasio Fiume. Dobrim dijelom zbog dvojezičnog, hrvatsko-talijanskog teksta skladbe, koji podcrtava ugođaj prepoznatljiv za lokalni kolorit grada u kojem djelujemo već 25 godina, kolorit Rijeke.

Grad, s druge strane stakla naš je dar gradu u povodu 25 godina djelovanja. Rijeka je u njemu tako svoja, a tako drukčija.

Novim radijskim singlom progresivna putanja albuma Mjesec nastavlja se blještavo iscrtavati na domaćem pop-glazbenom nebu. Vjerujte Mjesecu i kad Vas vodi za ruku u Grad, s druge strane stakla.

PUTOKAZI na ETNO FESTIVALU U BURGASU, BUGARSKA, 23.-29.08.
23.-29.08.2009.

CD MJESEC u prodaji!
2009.

PUTOKAZI, DOGAĐAJ
22.02.2009.

video premijera spota TU SAM
javno preslušavanje novog glazbenog materijala

Dragi prijatelji,

Posljednje izdanje Putokaza, radijski singl Output, dobiva ovih dana novu funkciju – postaje Input za glazbena, scenska i video ostvarenja koja pripremamo za Vas u ovoj godini.

Na 25. rođendan Putokaza, 22. veljače, u Hrvatskom kulturnom domu, čekamo Vas na javnom preslušavanju i novinarskom predstavljanju novog albuma. Unesimo u priču mrvu tajnovitosti, pa neka ime albuma stigne u ruke zajedno s CD-om, kada za to dođe trenutak. Iste večeri čeka Vas ekskluzivna premijera novog spota Putokaza, za dosad neobjavljenu skladbu Tu sam.

Događaj počinje u 20 sati, kada Mjesec obuhvati pogledom grad.

Budite prvi slušatelji novog glazbenog materijala Putokaza, prvi gledatelji našega novog spota!

Svjetlo!
30.12.2008.

AUDICIJA, na početku sezone 2008/09
03.09.2008.

Za srednjoškolce, mlade pjevače u dobi od 15 do 18 godina:
ponedjeljak, 22. rujna, 20h, HKD

Za studente, vokalne soliste u dobi od 19 do 26 godina:
ponedjeljak, 13. listopada, 20h, HKD

Audicijom se provjeravaju sluh, tempo i glazbena memorija. Kandidati trebaju pripremiti dvije pjesme (jedna na hrvatskom i jedna na stranom jeziku). Primljeni pjevači priključuju se koncertnoj grupi PUTOKAZA.

Stiže Treća Zemlja
18.06.2008.

Zbog velikog zanimanja radijske i koncertne publike za naše etno-projekte, za albume Zemlja (1997.) i Nova Zemlja (2000.), izdavačka kuća ORFEJ odlučila je odabrane, najzapaženije glazbene brojeve s ta dva izdanja, objaviti kao nov album. Njegov je naziv Treća Zemlja. Kao dar slušateljima, Treća Zemlja uključuje bonus materijal, s naglaskom na dva izvanredna remiksa jedne od najpopularnijih tema iz repertoara Putokaza, skladbe Naranča.

Albumi Zemlja i Nova Zemlja nastali su u suradnji s Elvisom Stanićem, i ove godine višestruko nagrađivanim jazz glazbenikom. Na prvom je albumu Stanić autor glazbenog materijala, na drugom potpisuje obrade domaćih etno-tema.

Projekt Treća Zemlja zadržava notu ekskluzivnosti i pojavljuje se u ograničenoj nakladi. Limited edition Treće Zemlje naći će se u prodaji od 7. srpnja!!

Za kraj, ne zaboravite - Treća Zemlja je slatka predigra albumu što smo ga nedavno nagovijestili singleom Output, te u istom tonu nastavili aktualnim hitom Voyager/Putnik s albuma Saše Markovskog Diskonekted. Završni miks je upravo u tijeku...

Prvi hrvatski glazbeni spot za iPhone!
26.04.2008.

Glazbeni spot Putokaza "Output", koji je u četvrtak, 13. ožujka imao i MTV Adria premijeru, od sada je dostupan u formatu za Appleov hit-mobitel – iPhone! Iako, službeno iPhone još nije na hrvatskom trzistu, opća pomama za ovim uređajem slijedi onu u svijetu, a svatko tko je ljubitelj nove tehnologije pobrinuo se da ga ima u džepu.

Ovime je intrigantni spot Putokaza uz avangardni glazbeni i vizualni izričaj, dobio i avangardni način da dođe do svojih gledatelja. Bilo bi uzbudljivo vidjeti da i ostale hrvatske produkcije slijede ovaj tehnološki trend.

Glazbeni spot u verziji za iPhone može se preuzeti ovdje. Oni koji još nemaju iPhone mogu pogledati spot na popularnom YouTube servisu.

Video spot izveden je u realizaciji Kreativnog odjela i japanskog animatora Hitoshi Akayame s tokijskog Sveučilišta Tamagawa i njegovog kolege Katsuyuki Kameia. Radi se o nagrađenoj 3D animaciji. Suradnja japanskih i hrvatskih autora cijelom projektu daje globalni karakter i kompliment je novoj glazbi Putokaza.

Putokazi novim singlom «Output» podcrtavaju spremnost za još dublje, ambicioznije istraživanje plesnih voda suvremene pop glazbe odlučujući se za avanturu kretanja izvan dosad utabanih putova te najavljuju novi album. Output je zajednički autorski rad Iztoka Turka (Videosex, Laibach, Rotor...) i osobe zasad zagonetna identiteta.design kreativniodjel